Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Arabica i Robusta – czym różnią się te dwa gatunki kaw?

arabica

Arabica i Robusta to dwa najbardziej liczące się gatunki kawy na świecie. Choć ta pierwsza ma znaczącą przewagę – jej produkcja obejmuje bowiem ponad 70% światowego rynku – obie są spotykane na półkach sklepów z kawą, a ich aromaty mieszają się w kawiarniach na całym świecie. Czym różnią się oba gatunki?

Arabica – najlepsza kawa ziarnista na świecie

W rankingach kaw ziarnistych to właśnie Arabica zajmuje najwyższe miejsce. Na całym świecie cieszy się ogromną popularnością, a to ze względu na wyjątkowo bogaty aromat zamknięty w niewielkich ziarnach tego gatunku kawowca. Zaparzane z nich napoje uchodzą za posiadające największą głębię i złożoność smaku, a kawy typu Specjalty uzyskane z ziaren Arabici zaspokajają oczekiwania największych koneserów.

Arabica wymaga do uprawy specjalnych warunków – kawowiec tego gatunku szczególnie upodobał sobie klimat subtropikalny i równikowy, przy czym plantacje znajdują się na wysokości od 600 do 2000 m n.p.m. Roślina lubi ciepło i wilgoć, a w dobrych warunkach klimatycznych zbiór jej owoców może odbywać się nawet dwa razy do roku.

Arabica jest obecnie uprawiana w większości krajów leżących wzdłuż równika, w strefie międzyzwrotnikowej – w Ameryce  Środkowej, centralnej części Afryki oraz południowej części Azji. Do największych jej producentów zalicza się Brazylia, Kolumbia, Indonezja i Indie.

Ziarna Arabici są płaskie i podłużne, a znajdujące się na nich wgłębienie ma charakterystyczny kształt litery „S”. Ich zawartość kofeiny mieści się w widełkach od 0,9 do 1,7%, co jest wynikiem prawie dwukrotnie niższym, niż w przypadku Robusty – sprawia to, że Arabica jest kawą bardziej łagodną w smaku.

W naszym sklepie z kawą ArcycieKawa można znaleźć wyjątkowo aromatyczne ziarniste kawy 100% Arabica, pochodzące z najlepszych upraw świata – polecamy szczególnie linię Specialty, wypalaną przez mistrza świata roasterów z Norwegii.

Robusta

Robusta jest drugim znaczącym gatunkiem kawy, również szeroko uprawianym na świecie. Jej smak jest charakterystyczny, mocny, nieco cierpki i gorzki. Ziarna zapewniają przy tym gęstszą cremę, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane w mieszankach przeznaczonych do zaparzania espresso.

Robusta jest gatunkiem kawowca łatwiejszym w uprawie, choć również wymaga odpowiedniej wilgotności i wysokich temperatur. Plantacje występują tak jak w przypadku Arabici w strefie podzwrotnikowej, ale już na niższych wysokościach – często można spotkać je także na równinach. Są to drzewka bardziej odporne na działanie szkodników oraz choroby, dzięki czemu zazwyczaj rosną bardziej bujne i wydają większe plony.

Robusta jest uprawiana głównie w Afryce – największe plantacje znajdują się w Nigerii, Angoli i Madagaskarze, znaczącym producentem jest także znajdujący się w Azji Wietnam i Tajlandia.

Ziarna Robusty są bardziej okrągłe i mniejsze, niż w przypadku Arabici, a znajdujące się na nich wgłębienie jest proste. Zawierają niemal dwa razy więcej kofeiny, niż popularniejszy gatunek – zazwyczaj jest to od 2 do 2,5%, czemu zawdzięczają ostrzejszy smak i wyczuwalną goryczkę, a także – większą odporność rośliny na szkodniki.

W naszym sklepie znajdują się mieszanki Arabici z Robustą, wyróżniające się głębokim aromatem i nieco mocniejszym smakiem – idealnie sprawdzają się do przygotowania doskonałego espresso. Polecamy kawę ziarnistą z naszej linii Arcyciekawa, „Skryta Namiętność”, będącą mieszanką 90% Arabici i 10% Robusty, o doskonałych owocowo-czekoladowych nutach smakowych.

Arabica vs Robusta

Podsumowując, Arabica jest najpopularniejszym gatunkiem kawy, pozwalającym na uzyskanie najbardziej aromatycznego napoju o bogatym smaku. Robusta również jest liczącym się w światowej produkcji gatunkiem, choć ze względu na ostrzejszy, bardziej gorzki smak stosuje się ją zazwyczaj jako dodatek do mieszanek. Ponieważ pozwala uzyskać większą gęstość cremy, wykorzystuje się ją najczęściej w mieszankach do espresso.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk