Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

ArcycieKawy raking kaw ziarnistych i mielonych

kawy-single-ranking1

Aromatyczne espresso, lekkie cappuccino, łagodne latte… Napoje, które możemy uzyskać dzięki niepozornym, ciemnobrązowym ziarenkom mają tak wiele rodzajów, że każdy znajduje wśród nich coś dla siebie. Ich niepowtarzalny smak jest zależny od bazy – kawy mają różne gatunki, występujące pojedynczo lub w mieszankach, są także przygotowywane w palarniach według różnych receptur. Nawet to, z jakiej plantacji pochodzą dane ziarna, wpływa na ostateczny aromat, jaki można z nich uzyskać, dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego produktu, który spełni wszystkie nasze oczekiwania odnośnie małej czarnej.

Aby ułatwić naszym klientom znalezienie najbardziej aromatycznych, szlachetnych i pełnych smaku produktów, stworzyliśmy ranking kaw mielonych i ziarnistych, podzielony na odpowiednie kategorie. Znacznie uprości to poszukiwania idealnego napoju, który będzie odpowiadał wymaganiom odnośnie intensywności i posiadanych nut smakowych.

Jaki gatunek kawy wybrać?

Na świecie uprawiane są dwa główne gatunki kawy: arabika i robusta. Ich plantacje znajdują się w strefie międzyzwrotnikowej, oba gatunki lubują się bowiem w wysokiej temperaturze i dużej wilgotności powietrza. Nieco różnią się warunkami uprawy, jednak największa różnica jest dostrzegalna w smaku napoju, który można z nich uzyskać. Smak arabiki jest pełniejszy, szlachetniejszy i również nieco łagodniejszy, posiada ona bowiem mniejszą zawartość kofeiny, niż robusta. I to właśnie arabika została uznana jako najlepsza kawa ziarnista – ranking nie może się więc obejść bez produktów na jej bazie.

Do najczęściej wybieranych kaw 100% arabica należą:

Single Origin Peru

Oparta na bazie ziaren arabiki pochodzących z Doliny Chanchamayo w Peru, wypalanych w Polsce. Jej smak i aromat są umiarkowanie intensywne i czyste, charakteryzuje się lekko maślanym posmakiem i delikatną kwaskowatością.

Single Origin Indie

Wykonana z mieszanki ziaren arabiki pochodzących z południa Indii, gdzie poddawane są unikalnej obróbce suszenia wiatrami monsunowymi, tzw. Moonsuningowi – jest on możliwy do wykonania tylko w tym regionie, w trakcie trwania okresu monsunowego. Dzięki temu arabika zyskuje niepowtarzalny smak – subtelny, bardzo pełny i czysty, z posmakiem czekoladowo-orzechowym.

Single Origin Etiopia

tworzona na bazie ziaren pochodzących z kolebki kawy na świecie – górskiego regionu Sidamo w Etiopii. Zbiera się ją ręcznie, dokładnie wybierając dojrzałe owoce, co przekłada się na wysoką jakość ziaren. Uzyskany dzięki nim napój ma lekki cytrusowy posmak oraz nuty orzechowe i jagodowe.

Ziarnista czy mielona?

Nie brakuje zwolenników zarówno kawy ziarnistej, jak i mielonej – pierwsza pozwala na uzyskanie niezwykłego aromatu świeżo zmielonych ziaren we własnym domu, druga nie wymaga posiadania takiego wyposażenia, jak młynek czy ekspresy do kawy i jest łatwiejsza w przygotowaniu.

Dobra ziarnista kawa to przepis na odtworzenie w swoim domu klimatu z najlepszych kawiarni. Tradycyjne mielenie ziaren w młynku lub wsypanie ich do ekspresu pozwoli wycisnąć z nich maksimum smaku i otrzymać aromat, który w innych warunkach byłby nie do uzyskania. Dzięki temu jesteśmy w stanie wyczuć delikatne nuty smakowe, charakterystyczne dla danego gatunku kawy, miejsca jej pochodzenia i sposobu uprawy, a także jej wypalania. Takie doświadczenie jest obowiązkowe dla wszystkich miłośników czarnego napoju, którym nie są obojętne niuanse dotyczące związanych z nim wrażeń smakowych.

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista na świecie? Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź, ponieważ dla każdego preferencje smakowe są trochę inne. Możemy jednak odróżnić produkty wykonywane masowo od tych pochodzących z niewielkich, rodzinnych upraw, w których ziarna są starannie dobierane, a nad ich jakością czuwają doświadczeni plantatorzy. Znaczenie ma także miejsce wypalania kawy – świeżo palona w lokalnej palarni będzie posiadała więcej aromatu, niż produkty sprowadzane.

ArcycieKawa to kawy ziarniste Single Origin, pochodzące z jednorodnych upraw z różnych zakątków świata oraz Specjalty – ekskluzywne kawy, wypalane przez mistrza świata roasterów według jego oryginalnej receptury. Wszystkie produkty są świeżo palone, tuż przed wysłaniem zamówienia, dzięki czemu w szczelnie zamkniętym opakowaniu zachowuje się najbardziej bogaty aromat ziaren. Poniżej przedstawiamy ranking kaw ziarnistych, w którym znajdują się najpopularniejsze produkty z tej kategorii.

Ranking kawy ziarnistej

ArcycieKawa ziarnista Rodzinna

Jednorodna kawa z prowincji Santos w Brazylii, 100% Arabica. Posiada delikatny smak strictly soft to soft, dzięki czemu jest idealna na rodzinne spotkania czy codzienną przerwę przy gorącym napoju. Posiada lekko owocowy posmak z orzechową nutą i nadaje się do każdego sposobu parzenia.

ArcycieKawa ziarnista Latte

Mieszanka 100% Arabica, wykonana z ziaren pochodzących z Brazylii i Peru. Doskonale sprawdza się jako baza do latte i cappuccino, łączy w sobie bowiem wyważoną moc, niezbędną przy mlecznych napojach kawowych z delikatnością, która pozwoli stworzyć kremowe espresso.

ArcycieKawa ziarnista Espresso

Mieszanka 90% Arabica i 10% Robusta to wyjątkowe połączenie szlachetnego aromatu o nutach owocowych i czekoladowych z niewielkim dodatkiem Robusty, nadającej kompozycji nieco więcej mocy i korzennego posmaku. W efekcie powstaje wyraziste espresso, które zadowoli każdego miłośnika tego napoju.

Kawy mielone to idealna opcja dla osób, które nie mają możliwości zmielenia kawy w domu lub biurze, a przy tym chcą cieszyć się wyjątkowym aromatem małej czarnej. W naszym sklepie znajdują się wyłącznie najlepsze mieszanki ziaren, świeżo palone i zmielone tuż przed spakowaniem i wysłaniem do klienta. Pozwala nam to zamknąć wyjątkowy aromat w szczelnym opakowaniu, by każdy klient mógł cieszyć się nim w domu lub pracy. Proponujemy zarówno zmielone mieszanki, dostępne w naszym sklepie również w wersji ziarnistej, jak i ciekawe propozycje aromatyzowane o unikalnych połączeniach smakowych. Jakie kawy mielone są najpopularniejsze?

Ranking kaw mielonych

Arcyciekawa mielona Rodzinna

Propozycja dla miłośników łagodnego smaku z kategorii strictly soft to soft o bogatym aromacie. Świeżo mielona z ziaren 100% Arabica, pochodzących z regionu Santos w Brazylii. Idealna jako kawa czarna i biała, świetnie sprawdzi się jako codzienny towarzysz przerw w pracy i rodzinnych spotkań w salonie.

Aromatyzowana mielona Irish Whisky

Wyjątkowa kawa z aromatem o nutach whisky i karmelu, która wprowadzi zupełnie nowe doznania podczas wypoczynku przy ulubionym napoju. Jej smak jest miękki i harmonijny, ale wyrazisty.

Aromatyzowana mielona Waniliowa

Łagodna kawa o aromacie waniliowo-śmietankowym z nutą kokosu, charakteryzująca się miękkim, a przy tym wyrazistym smakiem.

Kraj pochodzenia

Smak i jakość ziaren są w dużej mierze uzależnione od miejsca, w którym są uprawiane. Szerokość geograficzna, warunki pogodowe, sposób prowadzenia plantacji i zbierania owoców kawowca – to wszystko ma wpływ na ostateczną jakość produktu, który trafia do naszych filiżanek.

Kawowce rosną jedynie w strefie międzyzwrotnikowej, najlepiej bowiem rozwijają się w wysokiej temperaturze oraz przy dużej wilgotności powietrza. Klimat równikowy i subtropikalny sprzyja częstemu owocowaniu oraz pozwala uzyskać najlepsze jakościowo ziarna. Ważna jest także wysokość nad poziomem morza, na której mieści się plantacja – arabika musi być uprawiana na wysokości od 600 do 2000 m n.p.m., w zależności od panującego w danym miejscu klimatu. Plantacje mieszczą się w Ameryce Środkowej, w centralnej części Afryki oraz na południu Azji, a do największych producentów wśród krajów wymienia się Brazylię, Wietnam, Kolumbię i Indonezję.

W naszym sklepie z kawą znajdują się najbardziej aromatyczne ziarna, pochodzące z całego świata – od Brazylii, przez Etiopię, po Indie i Gwatemalę. Proponujemy kawy Single Origin i Specjalty, czyli ziarna pochodzące z jednej plantacji, co pozwala cieszyć się jednorodnym smakiem i dokładnie wyczuć nuty charakterystyczne dla danego regionu.

Kawa ziarnista – ranking według kraju pochodzenia

Single Origin Gwatemala

Ziarna wykorzystane w tym produkcie pochodzą z okolic miasta Huehuetenango w Gwatemali, rejonu bogatego w plantacje, korzystające z panujących tam idealnych warunków uprawy. Charakterystyczny dla nich smak wyróżnia się połączeniem łagodności i bogactwa – jest delikatnie miękki, a przy tym pełny. Na wysoką jakość wpływa sposób zbioru owoców kawowca – są one zbierane ręcznie, co pozwala na dokładną selekcję najbardziej dojrzałych owoców.

Specialty BOJI Etiopia

Kawa ta pochodzi z małych plantacji w regionie Kochere w Etiopii, uprawiana jest na wysokości 2000 m n.p.m. Wypalana jest w Polsce prze mistrza świata roasterow, Norwega Auduna Sørbotten. Wykorzystuje on własną recepturę, opierającą się na skandynawskiej tradycji palenia ziaren, której podstawą jest jaśniejsze wypalanie. W efekcie kawa ma wyższą zawartość kofeiny, a przy tym posiada wyjątkowe nuty smakowe. Ziarna charakteryzują się intensywnie owocowym smakiem, w którym dominuje słodka brzoskwinia. Aromat jest wyraźny, a przy tym bardzo łagodny.

Specialty Miaki Espresso

100% Arabica pochodząca z upraw w Brazylii. Jest wypalana w Polsce, również przez mistrza Sørbotten. Charakteryzuje się lekkim stopniem wypalania, przez co jest bardzo aromatyczna i nieco mocniejsza. Dzięki charakterystycznym nutom smakowym i pełnemu aromatowi z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrej kawy typu espresso.

Duża różnorodność najlepszych kaw ziarnistych i mielonych, dostępnych w naszym sklepie, pozwala skosztować napoju opartego o ziarna pochodzące z plantacji rozsianych po całym świecie. Starannie selekcjonujemy uprawy, korzystając głównie z niewielkich plantacji z wieloletnią tradycją zbioru i obróbki ziaren, co pozwala nam na dostarczenie naszym klientom najlepszych gatunkowo produktów. Korzystamy wyłącznie z palarni w Polsce, dzięki czemu zapewniamy dostęp do świeżo palonej kawy, która swój aromat zachowuje na bardzo długo.

Poznaj nasze kawy i wybierz ArcycieKawę dla siebie!

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk