Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Jak przechowywać kawę, by nie traciła swego aromatu?

kawa

To, co wszyscy cenimy w kawie najbardziej, to jej niezwykły aromat. Niestety, nie jest on wieczny – w przypadku kawy ziarnistej utrzymuje się do kilku tygodni, i to pod warunkiem, że jest ona odpowiednio przechowywana. Co warto wiedzieć o przechowywaniu kawy, aby każdego dnia móc się cieszyć wyrazistym, zachwycającym aromatem?

Kawa ziarnista vs. kawa mielona

Nawet najlepsze kawy nie zachowają swojego aromatu na lata – jest on ulotny i maksymalnie po kilku tygodniach od procesu palenia ziarna niestety bezpowrotnie go tracą. Co prawda kawa posiada długi termin przydatności do spożycia, jednak po kilku miesiącach może przestać spełniać oczekiwania miłośników czarnego napoju, którzy nie odnajdą już w niej swoich ulubionych nut smakowych. Dzieje się tak, ponieważ wydzielające się w ziarnach podczas palenia w palarni kawy olejki eteryczne, odpowiadające za aromat napoju, pod wpływem działania różnych czynników wietrzeją i tracą swoje właściwości. Proces ten można spowolnić poprzez odpowiednie przechowywanie kawy ziarnistej, które ochroni ją przed niekorzystnie wpływającymi na nią czynnikami.

A co w przypadku kawy mielonej? Niestety, jeśli zależy nam na maksymalnym aromacie, najlepiej wybierać kawę ziarnistą, którą można samodzielnie zmielić w domu. Kawa traci bowiem większość swojego aromatu już w godzinę po zmieleniu. Jeśli nie mamy jednak możliwości mielić ziaren, warto wybierać dobre kawy mielone ze sprawdzonych sklepów z kawą. W takich miejscach otrzymamy zawsze produkt świeżo zmielony i zamknięty w szczelnym opakowaniu, co pozwoli zachować jak najwięcej aromatu.

Gdzie przechowywać kawę?

Co do odpowiedniego miejsca przechowywania kawy krąży wiele mitów, wśród których najczęściej powtarzanym – i najbardziej mylnym – jest trzymanie kawy w lodówce. Nie powinno się tak robić przede wszystkim dlatego, że ziarna kawy (a także kawa mielona) mocno chłoną zapachy, więc w lodówce w dość krótkim czasie przejdą woniami pozostałych produktów spożywczych. Dodatkowo niska temperatura również niekorzystnie wpływa na ziarna i może przyczynić się do ich zawilgocenia.

Kawa nie lubi nadmiernego chłodu, wilgoci, a także wystawienia na promienie słoneczne czy powietrze. Idealne dla niej warunki to szczelne zamknięcie i przechowywanie w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Z tego względu najlepiej sprawdzi się kuchenna szafka i zamknięcie w odpowiednim pojemniku.

W jakim pojemniku trzymać kawę?

Na rynku dostępnych jest wiele pojemników na kawę – specjalne puszki i słoiki o pięknym designie przyciągają wzrok, czy jednak pomogą na dłużej zachować wyjątkowy aromat ziarnistej kawy? To, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, to szczelność zamknięcia i neutralność materiałów, z których jest wykonany pojemnik.

Szklany słój na kawę

Jest to niewątpliwie bardzo estetyczne rozwiązanie, ziarna kawy w przezroczystym pojemniku prezentują się bowiem pięknie. Jeśli jednak chcemy zdecydować się na taki sposób przechowywania kawy, musimy niestety schować go w szafce – promienie słoneczne źle oddziałują bowiem na ziarna. Ponadto słoik powinien posiadać bardzo szczelne zamknięcie, np. z dodatkową uszczelką. Należy także wypełnić go ziarnami po brzegi, aby zmniejszyć ilość powietrza zamkniętego w środku. Zaletą takiego rozwiązania jest neutralność szkła, które nie wpłynie negatywnie na smak kawy. Słoik można także wykorzystać jako dodatkowe zabezpieczenie kawy zamkniętej w oryginalnym opakowaniu, chroniące przed szybką utratą aromatu.

Metalowa puszka na kawę

W metalowej puszce nie powinno się trzymać bezpośrednio kawy, metal nie jest bowiem dla niej neutralny i może dość wyraźnie wpłynąć na jej smak. Puszki tego typu zazwyczaj nie są także wystarczająco szczelne. Można jednak potraktować je jako dodatkowe zamknięcie dla kawy trzymanej w oryginalnym opakowaniu – zabezpieczą ją przed promieniami słonecznymi i wilgocią, a także będą estetycznym dodatkiem do kuchni.

Opakowanie próżniowe na kawę

Można także pokusić się o opakowanie próżniowe, dzięki któremu kawa na dłużej pozostanie świeża i aromatyczna. Warto pamiętać, że przezroczyste pojemniki powinny być trzymane w zacienionym miejscu.

Oryginalne opakowanie

Nie trzeba też kupować żadnych specjalnych pojemników do kawy – w dobrych sklepach jest ona pakowana w szczelne, oryginalne opakowania, które dostatecznie chronią ziarna przed utratą aromatu. Warto jedynie pamiętać, żeby po otwarciu szczelnie je zamykać i zabezpieczać ziarna przed działaniem światła, wilgoci, powietrza i zbyt wysokich lub zbyt niskich temperatur.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk