Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Jak zrobić dobrą kawę?

kawa

Każdy miłośnik kawy chce cieszyć się swoim ulubionym napojem w jego najlepszej odsłonie nie tylko w dobrych kawiarniach, ale i w zaciszu własnego domu. Choć każdy posiada swój ulubiony sposób parzenia kawy, warto poznać kilka sztuczek, które mogą znacząco wpłynąć na jej smak i nieco poprawić jej walory. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.

Wybór najlepszej kawy ziarnistej

Oczywiście wybór dobrej kawy ziarnistej najlepszego gatunku ma największe znaczenie, jeśli chodzi o smak przygotowanego napoju. Nawet z pomocą najlepszego ekspresu do kawy nie osiągniemy zadowalających efektów, jeśli ziarna będą miernej jakości. Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubionego rodzaju kawy, sprawdź nasz ranking kawy ziarnistej i mielonej – znajdziesz tam wiele podpowiedzi odnośnie najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych kaw, dostępnych w naszym sklepie. Możesz wybierać wśród ziaren kawy pochodzących z najlepszych upraw na świecie, położonych m.in. w Brazylii, Etiopii, Indii czy Gwatemali.

Mielenie kawy

Każdy kawosz zgodzi się, że to kawa ziarnista pozwala na uzyskanie największego aromatu. To właśnie podczas mielenia wydobywa się bowiem z ziaren wszystkie ukryte w nich smaki, dlatego użycie świeżo zmielonej kawy umożliwia osiągnięcie najbardziej bogatego aromatu napoju. Gotowa kawa mielona, nawet mimo użycia ziaren wysokiej jakości i szczelnego opakowania, traci część aromatu z każdym dniem. Najlepiej więc zdecydować się na kawę ziarnistą i mielić jedynie jej niewielką ilość, potrzebną do zaparzenia napoju, tuż przed jego przygotowaniem. Jeśli nie posiadasz ekspresu z funkcją mielenia, sprawdź nasz poradnik, jaki młynek do kawy najlepiej wybrać. Wbrew pozorom, sam proces mielenia również ma ogromny wpływ na smak przygotowanego napoju, dlatego powinniśmy mu poświęcić odpowiednią uwagę.

Sposób parzenia kawy

Ekspres do kawy to oczywiście nie jedyny sposób na zaparzenie czarnego napoju. Nie musimy więc decydować się na tak duży wydatek, żeby cieszyć się pyszną kawą we własnym domu. Do wyboru mamy kilka opcji i przydatnych urządzeń, które pomogą nam uzyskać napar o odpowiedniej mocy i aromacie. Należą do nich:

– kawiarka – charakterystyczne naczynie w kształcie czajniczka wykonanego z aluminium lub stali; pozwala na szybkie i proste przygotowanie odpowiedniej ilości kawy przy pomocy kuchenki. Naczynie składa się z trzech części: dolnej, do której wlewa się wodę, środkowej, w której umieszcza się zmieloną kawę oraz górnej, do której przedostaje się woda pod ciśnieniem wywołanym przez wysoką temperaturę po przepłynięciu przez sitko z kawą.  W efekcie dzięki kawiarce otrzymuje się bardzo aromatyczny, mocny napój.

– drip – jest to naczynie przypominające kształtem filiżankę bez dna, którą można umieścić na dowolnym innym naczyniu, w którym finalnie chcemy mieć naszą kawę, np. dzbanku, filiżance czy kubku. Jego wnętrze wykłada się papierowym filtrem i wsypuje się do niego odpowiednią ilość zmielonej kawy. Następnie powoli wlewa się do niego gorącą wodę, która przecieka przez drip i zaparza kawę. W efekcie otrzymujemy aromatyczny napar w naszym docelowym naczyniu.

– french press – jest to naczynie stosowane do przygotowywania zarówno kawy, jak i herbaty, umożliwiające uzyskanie napoju bez fusów. Składa się ze szklanego cylindra, wewnątrz którego umieszcza się tłok zakończony gęstym sitkiem. Aby zaparzyć za jego pomocą kawę, należy wsypać jej pożądaną ilość na dno naczynia, a następnie zalać ją gorącą wodą. Kiedy kawa się zaparzy, dociska się tłok i przelewa napój do filiżanek – sitko skutecznie ochroni przed fusami z kawy.

Temperatura i rodzaj wody

Woda również ma znaczenie, jeśli chodzi o smak naszej kawy. Najlepiej używać do tego celu wody butelkowanej, nisko zmineralizowanej. Jeśli chodzi o jej temperaturę, powinna być nieco niższa od temperatury wrzenia – najlepiej około 90oC.

Właściwe proporcje kawy

Przyjmuje się, że właściwe proporcje kawy w stosunku do wody to 6 g na 100 ml. Jeśli więc chcemy przygotować dla siebie standardową filiżankę o pojemności 150 ml, powinniśmy wykorzystać do tego 9 g zmielonej kawy.

Parzenie swojej ulubionej kawy może stać się ulubionym stałym elementem dnia, a poznanie kilku podstawowych zasad umożliwia wyciągnięcie z ziaren maksymalnej mocy smaku i aromatu. Dzięki temu będziemy mogli przygotować najsmaczniejszy napój w zaciszu własnej kuchni.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk