Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Jakie nuty smakowe są wyczuwalne w kawie?

kawa

Choć dla niewprawnego podniebienia wszystkie kawy mogą smakować łudząco podobnie, bardziej zaawansowani kawosze wynajdą w nich delikatne nuty smakowe, które mogą znacząco różnić się w zależności od rodzaju ziaren. Jakie smaki możemy wyczuć w kawie i od czego jest to zależne?

Od czego zależy smak kawy?

Zarówno o smaku, jak i aromacie kawy decyduje ok. 1000 różnych związków chemicznych, a ich kompozycja jest zależna od wielu czynników. O ile zielone ziarna nie są zbyt bogate pod tym względem, tak już poddanie ich paleniu wydobywa z nich prawdziwą ucztę dla zmysłów. Kawę możemy bowiem poznawać nie tylko zmysłem smaku, ale i węchu – niektóre nuty będą dla nas wyczuwalne jedynie w ten sposób.

Smaki i aromaty kawy zależą od takich czynników, jak rodzaj i pochodzenie ziaren, sposób ich obróbki, a także receptura palenia, zastosowana w palarni. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Rodzaj kawy ziarnistej

Na rynku znajdziemy dwa liczące się gatunki kawy – uchodzącą za najlepszą kawę ziarnistą na świecie arabikę oraz robustę. Arabika jest trudniejsza w uprawie, ale ceni się ją za bardziej szlachetny i łagodniejszy smak. Charakterystyczne są dla niej nuty orzechowe i lekka kwaskowatość. Robusta jest uprawiana na mniejszą skalę, ale cieszy się dużą popularnością dzięki możliwości uzyskania za jej pomocą gęstej cremy w espresso. Jej smak jest gorzkawy i mocniejszy ze względu na wyższą zawartość kofeiny.

Pochodzenie ziaren

Smak arabiki i robusty może różnić się od głównego wzorca również ze względu na miejsce i warunki uprawy. Klimat ma duży wpływ na nuty smakowe, jakie będzie można w późniejszym procesie obróbki wydobyć z ziaren, dlatego miejsce pochodzenia ma znaczenie dla miłośników dobrej kawy. Co więcej, kawowce nie bez powodu uprawia się zazwyczaj na terenach wysoko położonych – im większa wysokość, tym bowiem uzyskuje się słodsze i bardziej dorodne ziarna.

Obróbka ziaren

Na smak kawy ziarnistej ma wpływ także zastosowany sposób jej obróbki. Na plantacjach po zebraniu owoców kawowca konieczna jest odpowiednia obróbka, która pozwoli oddzielić ziarna od miąższu i skórki. W tym celu stosuje się tradycyjną metodę suchą lub nowocześniejszą mokrą. Obróbka sucha nadaje ziarnom słodszy smak, natomiast mokra – kwaskowaty i wytrawny.

Palenie kawy

Jak wspomnieliśmy na początku, to palenie kawy pozwala wydobyć z ziaren wszystkie zamknięte w nich nuty smakowe. Roasterzy dzięki swoim recepturom nadają im ostateczny charakter, tworząc najróżniejsze kompozycje smakowe. Co ważne, najwięcej smaku wcale nie kryje się w tych najmocniej palonych, najciemniejszych ziarnach – za najbardziej bogate w aromat uznawane są kawy lekko i średnio palone.

Jakie smaki może mieć kawa?

W ziarnach kawy mogą być zamknięte dziesiątki różnych smaków, dlatego aby ułatwić ich rozróżnienie, Speciality Coffee Association of America stworzyło Taster’s Flavor Wheel, czyli specjalne koło smakowe. W jego ramach wytyczone zostały podstawowe określenia smaków, jak i bardziej szczegółowe aromaty. Wśród głównych smaków znajdują się m.in. owocowe, czekoladowe, orzechowe lub kwiatowe, ale można sięgnąć dalej i wyszukać w kawie konkretnych nut – np. jeśli mamy do czynienia z ziarnami o wyraźnie owocowym smaku, możemy spróbować wyczuć, czy są one bardziej cytrusowe, tropikalne, suszone czy należące do grupy jagód. Co więcej, najbardziej wyczuleni kawosze będą mogli rozpoznać nuty konkretnych owoców, zamkniętych w aromacie kawy.

Koło smakowe to bardzo przydatna ściągawka nie tylko dla największych koneserów dobrej kawy ziarnistej – także początkujące osoby mogą skorzystać z jego pomocy, aby spróbować określić smaki obecne w swojej ulubionej małej czarnej.

Jak szukać nut smakowych w kawie?

Rozpoznanie nut smakowych w kawie może być przyjemną zabawą – aby móc ją rozpocząć, wystarczy zaparzyć wybraną przez siebie kawę ziarnistą. Szukanie aromatów zaczyna się już przy procesie mielenia – zaraz po nim możemy spróbować wyczuć za pomocą zmysłu węchu, jakie zapachy przeważają w danej mieszance. Mogą się one zmieniać w momencie zetknięcia się zmielonych ziaren z gorącą wodą, a także po zaparzeniu napoju, dlatego powinniśmy wyszukiwać odmiennych aromatów podczas wszystkich tych etapów. Dopiero wtedy smakujemy kawę i szukamy w niej nut, które są wyczuwalne dla zmysłu smaku. Dzięki kołu smakowemu można ustalić najbardziej szczegółowe aromaty i z większą łatwością określić smak swojej ulubionej kawy.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk