Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Kawa americano – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

kawa

Rodzajów napojów kawowych mamy sporo, a każdy z nich ma na świecie tysiące zwolenników. Latte, cappuccino, flat white – wszystkie powstają na bazie espresso, które można uznać za podstawę kawowej rodziny. Americano nie jest wyjątkiem – co warto wiedzieć o tym rodzaju kawy?

Pochodzenie americano

Americano to kawa pochodząca z Włoch. Skąd więc jej nazwa? Na ten temat krążą dwie podobne do siebie historie. Zgodnie z pierwszą z nich, stacjonujący w czasie II Wojny Światowej we Włoszech żołnierze amerykańscy nie byli przyzwyczajeni do mocnego smaku espresso, jedynej słusznej dla rodowitych mieszkańców wersji kawy, dlatego prosili w kawiarniach o dolewanie do niego wody, aby nieco złagodzić napój. Włosi taką wersję nazwali więc Americano, aby dodatkowo podkreślić, że rozcieńczone espresso nie było ich pomysłem. Druga wersja historii jest podobna, jednak zgodnie z nią to amerykańscy turyści zaczęli prosić o rozwodnienie mocnej kawy.

Jak przygotować americano?

Choć americano to w uproszczeniu espresso lub podwójne espresso z dodatkową ilością wody, jej przygotowanie nie jest takie proste. Najważniejszymi jego elementami jest odpowiedni czas parzenia kawy oraz kolejność dodawania jej składników. Jeśli chcemy ją przyrządzić w domu, powinniśmy w pierwszej kolejności wlać do docelowej filiżanki gorącą wodę. Przyjmuje się, że przy americano proporcje to 2/3 wody i 1/3 espresso. Następnie możemy wziąć się za przygotowywanie kawy. Niezależnie, czy skorzystamy z ekspresu ciśnieniowego, czy alternatywnych metod parzenia, najlepiej wybrać do tego dobrą kawę ziarnistą. Możesz skorzystać np. z naszej mieszanki przygotowanej do espresso, z 90% arabiki i 10% robusty. Dzięki dodatkowi robusty można uzyskać gęstszą cremę, pożądaną przy tego typu napoju. Pamiętaj, że najwięcej aromatu i smaku uzyskasz dzięki kawie świeżo zmielonej, dlatego najlepiej zmielić odpowiednią porcję ziaren tuż przed przygotowaniem napoju.

Jeśli mamy już przygotowane espresso lub podwójne espresso, wlewamy je do filiżanki z gorącą wodą. Nie powinno się zamieniać tej kolejności. W przypadku, kiedy korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, możemy podstawić do niego bezpośrednio filiżankę lub kubek z gorącą wodą.

Dodatkowe wskazówki

Americano to z założenia kawa łagodniejsza w smaku, możemy jednak sprawdzić odpowiednie dla siebie proporcje, jeśli przygotowujemy ją w domu. Nie powinno się jej za mocno rozcieńczać, ponieważ w efekcie można uzyskać zbyt płaski smak. Przyjmuje się, że przy podwójnym espresso powinniśmy dolać 150 ml wody, czyli standardową filiżankę.

Nie bez znaczenia jest także woda, której użyjemy do uzupełnienia napoju – wszak stanowi jego większą część. Najlepiej jest użyć wody nisko zmineralizowanej, butelkowanej, która będzie neutralna dla smaku kawy.

Dodatkowo, aby poprawić smak espresso, możemy także przepuścić je przez filtr przed dolaniem do filiżanki z wodą. Aby nie narazić się na tekturowy smak, filtr należy w pierwszej kolejności zalać gorącą wodą.

Jaka kawa najlepiej sprawdzi się przy americano?

Ponieważ americano opiera się na espresso, najlepiej skupić się na dobrych mieszankach kaw ziarnistych, przeznaczonych specjalnie do wykonywania tego napoju. Jakość ziaren ma ogromne znaczenie – warto wybrać kawy z dobrych plantacji i palone w renomowanych palarniach przez nagradzanych roasterów. Znajdziesz je w naszym sklepie – Arcyciekawa dostarcza swoim klientom najlepsze kawy ziarniste

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk