Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Przyprawy do kawy – najlepsze propozycje

przyprawy

Jesień i zima to idealny czas na eksperymenty ze wzbogaceniem smaku kawy za pomocą rozgrzewających przypraw. Czy to w przypadku kawy do biura, czy filiżanki małej czarnej pitej w domowym zaciszu – warto sięgnąć po aromatyczne dodatki, które nieco podkręcą smak naszego ulubionego napoju. Sprawdź, jakie są nasze propozycje przypraw do kawy.

Kawa z cynamonem

Cynamon to przyprawa, która idealnie podkreśli smak dobrej kawy ziarnistej. Nie tylko wspaniale komponuje się z tradycyjnym kawowym aromatem, ale nadaje napojowi bardziej jesiennego klimatu – nieodłącznie bowiem kojarzy się z zapachem szarlotki. Cynamon należy do bardzo zdrowych przypraw, ma również właściwości rozgrzewające – idealne na chłodniejsze wieczory. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do czarnej kawy, jak i napoju kawowego z mlekiem. Wystarczy, że wsypiemy go do filiżanki z kawą, dlatego przygotowanie takiego napoju nie sprawi żadnego problemu.

Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte to napój, bez którego Amerykanie nie wyobrażają sobie jesieni. W naszych polskich kawiarniach również staje się on coraz częściej dostępny i podbija serca osób ceniących sobie korzenne, kojarzące się z jesienią smaki. Charakterystyczny aromat jest uzyskiwany dzięki mieszance przypraw pumpkin spice, którą wykorzystuje się nie tylko jako dodatek do kawy, ale przede wszystkim do deserów na bazie dyni. Sekretem popularności mieszanki jest wykorzystanie pięciu niezwykle aromatycznych przypraw: gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, imbiru i ziela angielskiego. Można kupić gotowy zestaw pumpkin spice lub stworzyć go samemu i dodać do swojego latte wraz z syropem dyniowym.

Kawa z kardamonem

Kolejną polecaną przyprawą, świetnie komponującą się z kawowym aromatem, jest kardamon. Ma on charakterystyczny, pikantny smak, dlatego sprawdzi się przy przygotowywaniu rozgrzewającej wersji kawy. Ponieważ kardamon jest bardzo wyrazisty, najlepiej na początku wsypać tylko szczyptę przyprawy do napoju – i w razie potrzeby stopniowo go dodawać, aby znaleźć idealne dla siebie proporcje.

Waniliowa kawa

Na świecie nie brakuje miłośników waniliowego latte, które zachwyca słodkim, łagodnym aromatem. Wanilia przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodszej wersji kawowego napoju. Można dodać ją do kawy na różne sposoby – słodząc napój prawdziwym cukrem waniliowym lub przygotowując mleko waniliowe poprzez zatopienie w nim laski wanilii z aromatycznymi ziarenkami.

Zimowa kawa z przyprawami korzennymi

Niedługo dni zrobią się naprawdę chłodne, a idealnym smakiem na listopad i grudzień są przyprawy korzenne. Kojarzą się z piernikami, kompotem z suszu i innymi zimowymi specjałami, przywodząc na myśl cudowny, przedświąteczny czas. W sklepach z łatwością znajdziemy gotowe mieszanki przypraw do piernika, możemy także przygotować taki zestaw samodzielnie. W jego skład wchodzą takie przyprawy, jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, kardamon, anyż i pieprz. Całość tworzy niezwykle aromatyczną, rozgrzewającą mieszankę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy.

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk