Zapisz się do NEWSLETTERA i odbierz 15% rabatu

Zacznijmy od kawy

slider

Kawa od rana, czyli krótka historia kawy  

Kawa jaką znasz – kawa w ziarnach lub mielona, którą kupujesz, by zaparzyć w domu – wytwarzana jest z owoców drzewa lub krzewu kawowca. Pochodzi z Afryki i Azji. Ojczyzną współczesnej kawy jest Etiopia.

Do Europy i Polski kawa trafiła dzięki tureckim i arabskim kupcom. To dzięki naszej granicy z Turcją kawa znana była w Polsce wcześniej niż w innych krajach europejskich. A w mieście granicznym, jakim był Kamieniec Podolski, otwarto pierwsze polsko-tureckie kawiarnie.

Polska nazwa kawa prawdopodobnie pochodzi od nazwy portu Kaffa położonego na Krymie (współcześnie Teodozja), przez który kawa była sprowadzana z Turcji do Kamieńca Podolskiego. Dzięki temu upowszechnił się też najbardziej u nas popularny sposób parzenia kawy „po turecku”.

W Polsce picie kawy szeroko upowszechniło się w XVIII w. kiedy to Adam Kazimierz Czartoryski napisał komedię pod tytułem „Kawa”. Przedstawił w niej kawę jako synonim spotkania, rozmowy, zabawy. Do dzisiaj w naszej kulturze kawa jest czymś więcej niż napojem. Tworzy miłą atmosferę, pozwala się odprężyć i przeżyć przyjemne, a często niezapomniane chwile. Kawa to miłe spotkania i rozmowy z przyjaciółmi, to ważne uroczystości rodzinne, to chwile szczęścia.

Parzenie kawy to ważny rytuał, a picie jej to czysta przyjemność. Nie bez kozery Adam Mickiewicz w swym dziele „Pan Tadeusz” z wielkim szacunkiem się do niej odnosił:

„Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:
W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
Zapach moki i gęstość miodowego płynu.
Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana;
Na wsi nie trudno o nię: bo kawiarka z rana,
Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie
I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie
Do każdej filiżanki w osobny garnuszek,
Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek.
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę”

Po pierwsze – mocna i ze śmietanką 

W Polsce od XIX wieku upowszechnił się zwyczaj picia mocnej kawy z tłustą śmietanką, co odróżniało nas od sąsiadów, którzy pili kawę słabą i czarną.

Do połowy XX wieku kawę pito zaparzając ją po turecku lub gotując. Okres powojenny, w którym brakowało wszystkiego, zmusił nas do szukania nowych sposobów parzenia kawy, tak, aby wydobyć jak najwięcej smaku i kofeiny z najmniejszej nawet porcji ziarna. Wtedy też we Włoszech upowszechniła się (wynaleziona w 1933 r.) kawiarka. Pozwala ona w domowych warunkach uzyskać kawę o takiej jakości jak z dużego ekspresu. Ten czas nazywa się „pierwszą falą”. W tym okresie liczyła się pobudzająca funkcja kawy i możliwość pozyskania dużej ilości napoju z małej ilości ziarna.

Przy okazji podpowiemy Wam, że kawa do kawiarki powinna być zmielona dosyć drobno. Tak, aby kawa nie zapchała sitka ani nie była wypychana przez ciśnienie do napoju. Kawa powinna być tak zmielona, aby poszczególne jej drobinki były zauważalne.

Z tych samych powodów upowszechniła się zaparzarka do kawy czyli french press, wynaleziona w 1929 r. Pomimo tej, wydawałoby się, czysto francuskiej nazwy, do dzisiaj trwa spór pomiędzy Francuzami a Włochami o to kto właściwie wynalazł to urządzenie. Nie przeszkadza nam to jednak, by cieszyć się wybornym smakiem kawy w nim zaparzonej.

Pamiętajcie, że kawa do french press powinna być zmielona średnio, tak, aby kawa nie przechodziła przez sitko do napoju.

W okresie międzywojennym wynaleziono urządzenia do przelewowego zaparzania kawyChemex, drip. Te urządzenia to pierwowzory ekspresów przelewowych upowszechnionych w latach 70-tych XX wieku. Dziś wracają do łask wśród koneserów kawy. Dlaczego? Bo nie sam proces parzenia kawy, a raczej jego odpowiedni dobór do rodzaju kawy jest kluczowy dla wydobycia jej smaku i aromatu.

W przypadku tych urządzeń kawa powinna być grubo zmielona. Drobiny kawy powinny być wyraźnie widoczne, strukturą powinna przypominać piasek.

Po drugie – latte i cappuccino w sieciówkach 

„Druga fala” czyli drugi okres sposobu picia kawy zaczęła się od 1960 r. i trwała do końca wieku. W tym czasie rozwinęły się kawiarnie sieciowe i rozpowszechniło się picie kaw mlecznych typu latte czy cappuccino.

Po trzecie – bogactwo sposobów picia i parzenia kawy

Od początku XXI wieku mamy do czynienia z „trzecią falą” charakteryzującą się większą świadomością konsumentów i, co za tym idzie, rozwój rynku kawy wysokiej jakościkawy specialty. Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na pochodzenie kawy, sposób jej obróbki, metodę i czas palenia kawy, a w końcu i na sposób jej zaparzania i podania.

Trzecia fala to również rozwój kawiarni serwujących najlepszą jakościowo kawę, oferujących m.in. alternatywne metody jej parzenia (Chemex, drippery, AeroPress). Ekspresy ciśnieniowe nadal cieszą się dużą popularnością, a espresso nie wychodzi z mody. Cappuccino i latte zostały wzbogacone o tzw. Latte Art, czyli sztukę malowania mlekiem wzorów na kawie.

Świat kawy jest nie tylko arcyciekawy w swej historii, ale także w bogactwie sposobów jej parzenia, przyrządzania i smakowania. Rozsmakuj się w niej, a już nie będziesz chciał bez niej żyć 😉

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Dodaj komentarz

Zamknij Menu
×

Koszyk